Személyiségtípusaink ismeretének ereje2017/09/15 | Bennük élő istenségek, Személyiségtípusok |

Forrás: pixabay.com

Az eddigi bejegyzések alapján kisebbfajta betekintést nyerhettünk a bennünket mozgató legerőteljesebb személyiségtípusokba, melyek ugyan minden emberben jelen vannak, mégis más és más arányban nyilvánulnak meg. Meglehet, hogy egyes típusok felülkerekednek a többin és kifejezetten domináns pozícióból irányítják gondolatainkat és cselekedeteinket, míg mások csak a háttérből kukucskálnak elő. Az is megeshet, hogy egyesek szunnyadnak, vagy teljes mértékben el vannak nyomva bennünk.

Ez így, ebben a formájában teljesen természetes és az egyéni fejlődés része. Viszont nem kell elkeseredni, ha épp nem olyanok vagyunk jelen állapotunkban, mint amilyenek lenni szeretnénk, hiszen ezek erőssége változhat természetes úton is egyes élethelyzetek megtapasztalása útján, de tudatosan tanulhatók is. Csak gondoljunk bele, hogy milyenek voltunk kisgyermekként, kamaszkorunkban és milyenek vagyunk mostani életszakaszunkban. A nevelés, az oktatás, valamint a társadalmi elvárások is nagyban befolyásolni és szabályozni, olykor le is korlátozni egyes típusok működését. A végcél az lenne, hogy tudatosítsuk magunkban ezek jelenlétét, erősségét, és ennek fényében sokkal könnyebben képessé válunk változni, amennyiben szeretnénk.

Ezen tudás birtokában tudatosan használhatjuk dominánsabb típusaink erősségeit és kordában is tarthatjuk a negatívokat.

Következő lépésként, amikor már tisztában vagyunk önmagunkkal, elkezdhetjük megfigyelni környezetünket is, és hamar rájöhetünk arra, hogy mi motiválja – vagy vezérli, ha úgy tetszik – szeretteink és barátaink tetteit. Jobban megértve őket megadatik számunkra az a hatalmas kincs, hogy harmonizálhatjuk a hozzájuk fűződő kapcsolatainkat, így teremtve meg a tartós nyugodt és kiegyensúlyozott légkört.

Gondoljunk csak bele, hogy milyen felszabadító is lehet az, amikor már nem vívunk fölösleges szélmalomharcot szüleinkkel, hanem egyetértésben telnek az együtt töltött percek. Amikor a párunkkal való nézeteltérések nem vitába vagy sértődésbe torkollanak, hanem közösen és egymást kiegészítve dolgozunk a megoldáson. Vagy végre megértjük egy barátunk viselkedését, amely egészen eddig beárnyékolta a felhőtlen kapcsolódás örömét.

Természetesen mindezen tovább is léphetünk felülemelkedve saját kis belső körünkön, és a külső világot is más szemmel láthatjuk. Sokat segíthet a típusok ismerete és felismerése a munkatársakkal való viszony kialakításában vagy esetleges jobbá tételében, vagy épp egy üzleti partner kiismerésében. Ezáltal sokkal harmonikusabbá, gördülékenyebbé és élvezetesebbé válhat az együttműködés.

Saját érdekünkben fontos tisztában lennünk belső motivátorainkkal, hiszen ezáltal elérhetünk egy mélyebb önismereti szintet, valamint kapcsolataink is gyümölcsözővé válhatnak.

A közeljövőben tervezem egy interaktív workshop elindítását, melynek segítségével közösen fedezzük fel a bennünk élő isteneket és istennőket, és megtanuljuk kezelni őket. Kövessétek figyelemmel a Léleknyomat facebook oldalam, ahol minden fontosabb információról értesülhettek.

Szeretettel,

Baló Andrea Mariann

Köszönöm, ha megosztod! :)


Hozzászólások