Sebezhető istennők – Démétér, a termékenység istennője2017/04/21 | Nőiség, Személyiségtípusok | , ,

    Forrás: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/e1/7b/a2/e17ba23840666b085803087d6ef14674.jpg

Démétér is az első generációs istenek csoportjához tartozik három fivérével és két nővérével együtt. Őt tartották a gabonaföldek, és úgy alapjaiban az életet adó termékenység istennőjének, aki táplálja a földet. Ebből a minőségéből vált az anyaság jelképévé is, hiszen mitológiája szorosan összefonódik gyermekével, Perszephonéval, akitől nem lehet teljesen külön kezelni. Nem meglepő módon Zeusz felesége volt – bár itt hozzá kell tenni, hogy még Héra előtt, ezért sem érte különösebb atrocitás sem sőt, sem pedig Zeusszal lányukat. Ő maga is a sebezhető istennők közé tartozik, hiszen nem önmagát teszi a figyelme középpontjába, mint a szűz istennők, hanem valaki mást. Jelen esetben Perszephoné a mindene, mítoszuk szerint mikor elrabolták lányát, megtagadta az élet mindennemű táplálását a földeken, így hanyatlásnak indult minden. Csak akkor volt képes megnyugodni, amikor visszakapta gyermekét. Benne testesül meg minden anyai ösztön, és ennek azon negatív aspektusa, mely hűen jelképezi, hogy mi mindenre is képes egy anya annak érdekében, hogy újra óvó karjaiban tudhassa gyermekét. Rengeteg olyan esetről hallhattunk vagy olvashattunk már, ahol az anya szinte már-már emberfeletti erőre tett szert néhány másodperc töredékére, csak hogy megvédhesse az életveszélyes helyzetekben a gyereket. Ezekben a nőkben robbanásszerűen kerekedik felül Démétér, a rettenthetetlen anyaistennő.

Az anya őstípusa, aki nem csak gyermekeiről gondoskodik, hanem átvitt értelemben ő maga a fizikai világ – termőföldek – és ezzel együtt a test, valamint a magasabb szférák – eleusziszi misztériumok -, a lélek táplálója. Mondhatni egyesíti a testi és lelki síkot.

A Démémtér-nőben igen erős az anyai ösztön, és élete csak akkor tud kiteljesedni, ha ennek eleget is tesz és gyermeket szül. Jellemzően nagyvonalú, bőkezű és szeret másokról gondoskodni. Amennyiben még nincs gyermeke, akkor ezt leginkább a családi vagy baráti összejöveteleken tudja megélni, amikor is bőséges étkekkel, kényelmes otthonnal és folyamatos szolgálatkészséggel fogadja vendégeit. Az a típusú nő, aki nem képes egy helyben ücsörögni mikor látogatókat fogad, hiszen igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a számára kedves emberek a lehető legjobban érezzék magukat, és semmiben ne szenvedjenek hiányt. Folyamatosan sürög-forog a konyha és a társalgó között, és mindig pótolja az üresedő poharak vagy tányérok tartalmát. Amikor pedig eljön az idő, hihetetlen erősséggel csap le az anyai ösztön, arra késztetve a nőt, hogy áldott állapotba kerüljön, életet adjon és tápláljon. Valószínűnek tartom, hogy nagyon sok nő életében van vagy volt olyan időszak, amikor ezt a robbanásszerű vágyat érzi. Ekkor nagyon tudatosnak kell lennie a Démétér típusnak, hiszen ha elragadtatja magát és enged a hirtelen jött ösztönnek, akkor nem kívánt terhesség lehet belőle, viszont minden észérv ellenére sem lesz képes elvetetni a magzatot. Ezért kifejezetten fontos ennek az őstípusnak a tudatában lenni, tervezni a gyermekáldás, és csak akkor vállalni, ha ténylegesen adott minden feltétel a szülők és a gyermek számára is a boldog élethez. Abban az esetben, ha nem lehet saját gyermeke, akkor örömmel fogad örökbe is csemetéket, hiszen mindene a gondoskodás.

Fontos számára a természet is, hiszen magával az anyatermészettel is szokták azonosítani az istennőt, így a földi nő, akiben igen aktív, szívesen költözik inkább vidékre, messze a városok koszos zajától, és örömmel gondozza kis konyhakertjét, amelyben mindent megtermel családja számára. Maga készíti el saját hozzávalóiból az ételeket, kenyeret süt, befőz, savanyúságot készít és megteremt mindent, amire szükségük lehet.

A munka világában is képes megtalálni a neki legmegfelelőbbet, ahol igazi természetét adhatja, hiszen nem egy olyan foglalkozás létezik, amelyben a gondoskodásé a főszerep. Leginkább csecsemőgondozó, ápoló, óvónő, tanítónő, családgondozó és más hasonló foglalkozást választ magának. Ezekben meg tudja élni segítői aspektusait, valamint előszeretettel támogat olyan szervezeteket is, amelyek gyermekjóléttel foglalkoznak vagy hajléktalanokat támogatnak mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. Szívesen részt vesz önkéntes munkákban is, vért ad vagy más szociális otthonokban segédkezik.

A nőkkel való kapcsolata egész jó a többi istennőhöz képest, hiszen egyáltalán nem verseng sem a férfiak kegyeiért, sem pedig a karrierben való feljebb lépésért. Nem akar senkit legyőzni, vagy bárkinél is jobbnak mutatni magát, hiszen számára a legfontosabb a másik segítése, nem pedig elnyomása. Egyetlen esetben tudnak negatív érzéseket kiváltani belőle más nők, mégpedig akkor, ha neki még nincs gyermeke, más vele egykorú vagy netán fiatalabb nőnek viszont igen. Ilyenkor iriggyé válhat, de azt sem mások ellen fordítja, hanem önmagát marcangolva és lealacsonyítva éli meg. Önértékelése nagyban függ attól, hogy van-e már gyermeke, vagy egyáltalán lehet-e. Hiszen amennyiben nem képes a gyermekáldásra, legmagasabb istennői minőségében szenved kudarcot, amely egész életét megbélyegezheti. A karrierista, feminista nőket nem feltétlen nézi jó szemmel, mivel ők pont az anyai minőségüket és szerepüket szorítják háttérbe annak érdekében, hogy jobban boldoguljanak a munka világában. Viszont ezek ellenkezőjeként hihetetlenül szoros barátságokat képes kialakítani olyan nőkkel, akikkel egy időben, egy helyen hozták világra gyermekeiket, hiszen egymás támaszaként tudtak szolgálni a szülés előtt, amely nagy érzelmi hatással van mindkettejükre. Család szempontjából is nagyon ragaszkodó, és ha a lányában is is Démétér a legerőteljesebb, akkor szinte természetes velejárója a kapcsolatnak, hogy a két generáció együtt él, sőt, még akár több is előfordulhat. Így alakulnak ki a többgenerációs családok, ahol a nagy vagy dédszülők is együtt laknak a gyerekek és unokák családjával. Amennyiben nincs nagyobb eltérés a személyiségek között, akkor az ilyen társulás nagyon harmonikus lehet, egymást segítve és támogatva élhetnek.

Férfiakhoz fűződő viszonya is teljesen más jellegű mint a többi nőnek, hiszen soha nem ő választ párt magának, viszont jobban kedveli a gyerekesebb vagy kissé elesettebb férfiakat, akikről gondoskodni kell, ezzel egyfajta anya-fia kapcsolatot élhet át egészen addig, amíg saját gyermekei meg nem születnek. De vannak olyan esetek is, amikor ez a helyzet azután is folytatódik, így igazából eggyel több “gyermeke” van. Másrészről a Démétér-nőt kedvelik azok a férfiak is, akik kissé szociopata beállítottságúak, és bármit elérhetnek a nőnél. Kihasználják nagylelkűségét és gondoskodását, így a nő teljesen háttérbe szorul, és csak a férfi igényeit elégíti ki. Viszont amint gyermekük születik fordul a kocka, és a Démétér-nő figyelmét teljes mértékben a csöppség irányába fordítja, amely heves reakciót és keményebb konfliktusokat is kiválthat a házastársak között. A szexualitás sem a legfontosabb számára, inkább szeretgetni és becézgetni szereti párját, nem feltétlen szeretkezni vele, viszont mindent megadni neki, amire a – főleg kisfiús – férfinek szüksége van. Ezek alapján férjhez is leginkább csak azért megy, hogy törvényes apja legyen gyermekeinek, nem azért, mint például a Héra-nő. Számára egy olyan szerződés, amely az utódok védelmét szolgálja, és ezért meg is köti. Családi viták esetén is azonnal a gyermek pártjára áll és őt védelmezi az apjával szemben, nem úgy mint a házasasszonyok gyöngye, aki eltolja gyermekét férje érdekében. Talán Héra és Démétér között látható és érezhető ezen a téren a kontraszt, hiszen mondhatni egymás ellentétei viselkedésükben.

Kapcsolata gyermekeivel igen szoros, kifejezetten jó anyának vallja magát, és tettei hátterében mindig gyermekei érdekei állnak. Legalábbis ez a típus így gondolja. Valóban hihetetlenül gondoskodó, tápláló és adakozó, viszont emellett képes teljes mértékben rátelepedni gyermekére és kiszipolyozni belőlük mindent. Terelgetni akarja, megvédeni, folyamatosan maga mellett tudni, ezzel pedig lekorlátozza őket, és mondhatni megfosztja őket a szabadságuktól. Túlzott vehemenciájával sok esetben azt érheti el, hogy gyermekei már-már elhúzódnak tőle, és inkább hátráltató tényezőnek tartják, mintsem szuperanyának. Az ilyen esetek nagyon megbántják ezt az őstípust, és annál szorosabbra fogja a gyeplőt, minél távolibbnak érzi gyermekeit. Felnőtt korukra ezért is romolhat nem nagyon sok anya-gyermek kapcsolat, hiszen még akkor is meg akarja mondani a gyereknek, hogy mit csináljon és hogyan élje az életét, amikor már neki is saját családja van. Erre nagyon oda kell figyelnie a Démétér-nőnek, hiszen ezáltal pontosan azt a kapcsolatot veszítheti el, amely számára a világon a legfontosabb. Tudatosítania kell, hogy hol vannak azok az egészséges határok, amelyeken belül még támogatja gyermekét, és mi az, amibe már nem szólhat bele. A másik eshetőség, amikor a gyermek szeme nyílik fel, és rájön, hogy az anyja nem tud neki nemet mondani, így kihasználva ezt a gyengeségét ő telepszik teljesen anyjára, és szinte ugyan az a kapcsolat fordítva sül el. Bár ebben a helyzetben a gyermek tudatosan cselekszik így, míg a Démétér-nő ténylegesen úgy gondolja, hogy azzal tesz a legjobbat, ha mindenben “segít”, mert ő tudja igazán, hogy mire is van szüksége a gyermeknek.

Gyermekéhez fűződő érzelmeiből kifolyólag három olyan helyzet is kialakulhat, amelyben mély depresszióba eshet, és teljesen elhagyhatja magát. Legkorábban akkor jelentkezhet ez a fajta reakció nála, amikor is gyermeket szeretne, de valamilyen okból mégsem lehet – mert még nincs férjnél, nem találtam meg párját vagy legrosszabb esetben meddő. A második alkalom akkor érkezhet el, amikor gyermekei felnőnek, és elhagyják a családi házat, hogy elinduljanak saját életük útján. Nagyon nehezére esik elfogadni a Démétér típusú nőknek az üres fészekkel járó új helyzetet, hiszen gyermekük köré építették fel egész életüket, és ilyenkor úgy érezhetik, hogy életük értelmét veszítették el azzal, hogy már nincs kiről gondolkodniuk. Harmadik esetben, ami valószínűleg a legnehezebb trauma számukra, az a gyermekük – vagy más szeretett családtag – elvesztése. Ez a helyzet lehet számára maga a végső megsemmisülés, hiszen ezáltal végérvényesen és visszafordíthatatlanul veszíti el a szeretett személyt.

Fejlődésében az segíthet neki a legtöbbet, ha felismeri, hogy anyaként sem kell lemondania mindenről “gyermekeiért”, hiszen neki is helyet és időt kell találnia családja mellett is arra, hogy önmagával is foglalkozzon. Ehhez Artemisz vagy Athéné erősítése jöhet jól, hiszen ennek köszönhetően gyermekeit is képessé válik önállóságra nevelni, valamint saját célokat is állíthat fel önmagával szemben, amelyek természetesen nem a család igényeinek kielégítése körül forognak.

Az alábbiakban összefoglalásképp felsorolok néhány jellegzetességet és ismérvet, melyek segítségével mindenki eldöntheti, hogy milyen mértékben része Démétér személyiségének.

★  Nagyon szerettem már fiatalon is gyermekekre vigyázni, és mindig arról álmodoztam, hogy milyen lesz, amikor az enyém megszületik.

★ Az okoz igazán örömet, ha másokról gondoskodhatok.

★ A férfiak is olyanok, mint a gyerekek. Nekik is gondoskodásra, becézgetésre van szükségük.

★  Olyan férfire van szükségem, akiről gondoskodhatok, valamint aki jó apja lesz gyermekeimnek.

★  A házasságban a nő legfontosabb feladata a gyereknevelés, a férfié pedig a család anyagi biztonságának megteremtése.

★  Nem igazán fontos számomra a szexualitás, legfőbb célja a gyermeknemzés, nem pedig az élvezetek.

★ Nagyon szeretek főzni szeretteimre, és boldogsággal tölt el, amikor látom,hogy mennyire ízlik nekik.

★ Az anyaság a legfontosabb a számomra, akár még férj nélkül is vállalnék gyereket.

★ Számomra az olyan munka a megfelelő, amely összeegyeztethető az anyasággal.

A következő bejegyzés Perszephonéról, az alvilág királynéjáról fog szólni.

Szeretettel,

Baló Andrea Mariann

Köszönöm, ha megosztod! :)


Hozzászólások