Elutasított fiúk: Dionüszosz, a bor és mámor istene2017/07/13 | Férfiség, Személyiségtípusok | , ,

Forrás: http://www.greek-mythology-pantheon.com/dionysus-bacchus-greek-god-of-wine-and-grape-harvest/

Zeusz és Szemelé, a thébai király lányának gyermeke, akinek talán a legnehezebb sors jutott. Mitológiája szerint Héra tudomására jutott Zeusz hűtlensége, így tőrbe csalta Szemelét, akit Zeusz maga ölt meg kényszerből. Meg nem született fiukat kivette anyja méhéből és saját combjába varrta, hogy így hordja ki. Hermész segítette világra, majd leánynak álcázva Szemelé halandó lánytestvéréhez és annak férjéhez adta, hogy így védje meg. Viszont az álruha sem segített, és Héra újra meg akarta öletni a fiút, akit ismét Zeusz menekített el egészen Nisza hegyére, ahol végül nimfák nevelték fel. Az istenség történetéből kifolyólag is láthatjuk, hogy ennek a típusnak nagyon is közeli kapcsolata van a halállal, a nőiséggel és az őrülettel.

Dionüszoszt a Nisza hegyén természet közeli nézeteken alapuló neveltetésben részesítették és itt tanulta meg a bortermelés titkait is. Ezeknek köszönhetően maga az őstípust aktívan élő férfi is inkább tölti idejét a szabadban, a természet lágy ölén, mintsem a zsúfolt nagyvárosokban, emellett szívesen temeti belső vívódásait az alkohol mámoros feledésébe. Kicsit nehezebben megfogható ez a típus, hiszen erőteljesen a végletek embere és rengeteg ellentét jellemzi. Alapvetően egy feminin jelleget visel magán, amely a férfiasságát tekintve ugyan kissé rang-vesztett állapotot mutat, viszont ebben rejlik misztikus rejtelmessége, amely másokból félelemet is kiválthat. Egyszerre taszító, vonzó és veszélyes.

A munka világa egészen távol áll tőle, hiszen nem hajtja sem ambíció, sem a pénz vagy a hatalomvágy. Nem akar a tudományok szakértőjévé válni, ahogyan a monotonitás sem neki való. Leginkább az olyan közösségek érdeklik, ahol mámoros szenvedélymániáját, a misztikumot és az elvont révedéseket élheti meg. Ezért sok esetben a papi rituálékban talál önmagára, vagy épp szerzetesként a dobszó ritmusára keresi a módosult tudatállapotot, más esetben pedig jógiként működi, annak is leginkább a tantra változatában. A lényeg, hogy mély, elvont rituálékban lehessen része.

Emellett kreativitása és saját sötétségének megtapasztalása révén hihetetlenül jó íróvá válhat, valamint a zenész és színész szakmák is megadhatják neki a bódult szárnyalást. Nem egy rocksztárt vagy színészt ismerünk, akik hihetetlenül jól alakítják szerepeiket, viszont oly mértékben hajtja őket a kábulat iránti megszállottságuk, hogy komoly drog- vagy alkoholproblémákkal küzdenek. Amennyiben ezen túl tudnak lépni, karrierük igen fényes jövő elé nézhet.

A Dionüszosz-típus kapcsolatai férfitársaival meglehetősen nehézkes, hiszen nagyon nem illik bele a társadalmilag elfogadott férfimintába, valamint túlzott nőies vonásai miatt lenézhetik. Ő maga is kerüli az ilyen társaságokat, hiszen nem szereti a felszínes érdekbarátságokat. Viszont azt a férfit, akivel megtalálja a közös hangot és akivel barátságot köt, igen közel engedi magához és elvesztésekor nem szégyelli meg is siratni társát.

Nőkhöz fűződő viszonya nagyon szoros, mivel hamar megtalálja a közös hangot velük és ennek köszönhetően több barátsága is kialakulhat ezzel a nemmel, mint sajátjával. Körülrajongják sok esetben a nők, hiszen kisfiús kisugárzása és viselkedése felébreszti az anyai ösztönt és egyből anyáskodóvá válnak körülötte a hölgyek. Szexualitás terén igen erőteljes szeretőnek bizonyul, hiszen ebben is az élvezetek nyújtotta eksztázist keresi, ebből kifolyólag pedig a partnerét is olyan élményben részesítheti, melynek hatására ráébredhetnek saját szexualitásukra.

Ennek a típusnak ez a fajta érzékiség a legfontosabb és igyekszik minél többször kiélni, akármilyen fogadalom vagy korlátozások kötik le. Ennek fényében teljesen elfogadott számára a homo- vagy biszexualitás is, hiszen a szeretkezés adta gyönyör bármilyen formájában elérhető számára. Viszont a partner azt is észreveheti mellette, hogy a szeretkezés egy ponton túl személytelenné válik, hiszen nem a lelki kapcsolódás vagy a szeretett személy hozza el a Dionüszosz-férfi számára a gyönyör pillanatait, hanem maga a már szinte rituális szintekre emelt testiség.

Házassága nem épül túlzottan biztos alapokra, hiszen ez a típus a pillanatnak él, így nem túl megbízható partner. Másrészről nem mondható el róla, hogy képes lenne biztonságban eltartani a családot mint erőteljes családfő. Leginkább azt teszi, amihez kedve van, és abban az esetben, ha nem tud kiteljesedni hivatásában, igen gyakran előfordul, hogy munkanélküliként tengődik. Erre a végletes mentalitásra elég nehéz egy családot építeni. Másrészről a feleségnek egy idő után elege lesz ebből a csapongó életből és meg akarja változtatni férjét, amit viszont nem igazán fog tudni elérni.

A gyermekekkel igazán jól ki tud jönni, hiszen ő maga is egy nagy gyerek, viszont az apa szerepben nem jeleskedik. Nála is gyakran megesik az – mint az Aphrodité-nőnél -, hogy hihetetlen buzgalommal veti bele magát a játékba, majd hirtelen elveszti érdeklődését és abbahagyja. Ennek köszönhetően a gyermekei igazi hullámvasutat élhetnek át mellette teli ígéretekkel, lelkesedéssel és csalódásokkal. Emellett morális és anyagi támogatást sem tud nyújtani számukra és a kapcsolataiból sem tudnak profitálni a későbbiekben.

Idősebb korára beköszönthet egy komolyabb érzelmi krízis, hiszen ekkora csúcsosodik ki életében mindaz, amelyet nem tudott integrálni végleteken alapuló természetének köszönhetően. Ebben az időszakban a társadalmi elvárások már komoly nyomást helyeznek rá és kiélezik a munkahelyi és kapcsolatai hiányosságait, melyek hatására még mélyebbre süllyedhet a tudatmódosító szerek használatában. Amennyiben képes más típusokat is elfogadni magában és nem hagyni a Dionüszosz-típust elhatalmasodni, akkor ki tud törni ebből az állapotból és élvezheti a spirituális mélységeket az ésszerűség keretein belül. Más esetben egyenes út vezet az élete végig tartó alkoholizmusig, melyet az esetek nagy többségében magány és érzelmi kiégés kísér.

Fejlődési útjában leginkább az segítheti, ha képessé válik önmaga, megélései valamint szélsőséges érzései megfigyelésére és ezek mindennemű elítélés vagy szégyenérzet nélküli elfogadására. Egy racionálisabb típus – Apollón, Zeusz vagy Hermész – befogadása és integrálása is sokat lendíthet a helyzeten, hiszen mindezt a furcsa megtapasztalást a szellem szintjére emelve átdolgozhatja.

Az alábbiakban összefoglalásképp felsorolok néhány jellegzetességet és ismérvet, melyek segítségével mindenki eldöntheti, hogy milyen mértékben része Dionüszosz személyiségének.

★ Nem érdekel sem hivatás, sem ambíció, az a fontos számomra, hogy megélhessem a szenvedélyeimet.

★ Nem szeretem a nagyobb férfitársaságokat, mivel nem illek közéjük és sokszor kinéznek.

★ Szeretek nők körében lenni, hiszen hamar megtalálom velük a közös hangot.

★ Megrögzötten keresem a különféle tudatmódosult állapotokat.

★ Sok esetben végletekben gondolkodom, a dolgok vagy csak pozitív vagy csak negatív aspektusait érzékelem.

★ Fontos számomra a szexualitás és a testiségben rejlő gyönyör megtapasztalása.

★ Szeretem a természetben eltölteni az időmet, távol a városi zajtól és a társadalom elvárásaitól.

★ Érzelmi válságok idején gyakran keresem a menedéket alkoholban vagy más hasonló szerekben.

★ A pillanatnak élek, nem rágódok túl sokat a múlton, a hogy a jövő miatt sem aggódom.

Ezzel el is érkeztünk az utolsó személyiségtípushoz, a következő bejegyzésben egy rövid összegzéssel szeretnék kedveskedni, amelyben abba is betekintést engedek, hogy én magam hogyan éltem meg ezen típusok felismerését és miben segítette életemet ez a tudás.

Szeretettel,

Baló Andrea Mariann

Köszönöm, ha megosztod! :)


Hozzászólások