Elutasított fiúk – Árész, a hadisten2017/06/05 | Férfiség, Személyiségtípusok | , ,

Forrás: http://wallpapercave.com/spartan-warrior-wallpaper

Árész a háború istene, aki mind őstípusként, mind pedig férfiként a maszkulin fizikai erőt, a határozott fellépést és az intenzív megnyilvánulásokat jeleníti meg. Zeusz és Héra gyermeke, bár ez is vitatott a mitológiában, hiszen Ovidiusz szerint Héra maga hozta világra, egy gyógynövény hatására fogant meg, így igazából a főistennek nem sok köze van hozzá. Meglehet, hogy ez az egyik legfőbb oka annak, hogy Zeusz teljes mértékben elutasította és megvetette.

Anyja mellett ő is hasonlóképpen leginkább negatív oldaláról ismert, mint vérszomjas és gonosz gyilkos. Ez is csak azért alakulhatott így, mivel a Zeusz képviselte patriarchális társadalom nem tartja sokra az érzelmeket, Árész viszont pont ezek alapján él és cselekszik. Rettentően impulzív és érzelmes, ezért is kedveli a heves csatározásokat, legyen az a harctéren, vagy épp a szerelemben. Erőteljes fellángolásai hevében nem gondolja végig cselekedeteinek következményeit, csak hagyja, hogy az érzelmek adta áradat magával sodorja.

Ez a típus teljes mértékben tisztában van testi adottságaival és bátran használja is fel fizikai erejét céljai elérése érdekében. Mivel az érzelmei irányítják, így testi kapcsolataiban igencsak érzéki és szenvedélyes szerető tud lenni, viszont ugyanez az impulzivitása komolyabb döntési helyzetekben bajba sodorhatja, hiszen akkor sem gondolkozik túl sokat, hanem ösztönből cselekszik. Ezáltal nem feltétlen a legjobb döntést hozza meg, valamint az is megeshet, hogy egészen bántalmazásig fajulhat a nézeteltérés. Abban az esetben támad, ha provokálják és megsértik büszkeségét, vagy amennyiben szeretteit éri valamiféle atrocitás. Hihetetlenül védelmező típus, így leginkább a hűség és a bosszú hajtja, ezek ellenére mégsem haragtartó. A pillanat hevében lecsap, megtorolja az őt vagy hozzátartozóit ért sérelmeket, majd elengedni a dolgot, nem úgy mint a Poszeidón-típus, aki képes hosszú éveken vagy akár évtizedeken át is magában tartva tervelni bosszúját.

Munka szempontjából a multinacionális cégek hierarchiája, vagy bármely irodai munka szenvtelen papírtologatása teljes mértékben hidegen hagyják, és nem is érzi jól magát, ha egy ilyen struktúrába kényszerül bele. Az olyan hivatásokat szereti, ahol fizikai erejét is használhatja vagy épp teli van kockázattal amely során határozott fellépés szükséges. Egész jól ki tud teljesedni a katonaságban, hiszen ebben kiélheti az agresszió iránti vágyát, valamint elismerésekben is gazdagodhat saját értékei felmutatásával.

Emellett a hivatásos sportoló is egy nagyon jó opció lehet, viszont ez esetben figyelnie kell arra, hogy hirtelen haragja ne menjen a csapat rovására szabálysértések tekintetében. Ennek okán leginkább a labdarúgás vagy a jégkorong állhat a legközelebb hozzá, ahol csapatban játszanak és igen szerves részét képezi a fizikai kontaktus is. Ezzel szemben például egy teniszben, ahol a játékszellem és a játékminőség sokkalta fontosabb nem képes helytállni, ez inkább az Apollón-típus sportja.

Férfitársaival való kapcsolata leginkább a bajtársiasságon alapszik. Szeret velük együtt közös programokon részt venni, legyen az focizás vagy szurkolás, a lényeg, hogy érezzék az összetartozást. Szívesen fejezi ki barátságát testi kontaktus formájában is, amely számára a szorosabb kötődést és hűséget jelképezi. Persze az sem kizárt, hogy kisebbfajta versengések is kialakulnak közöttük, de igazából nem gondolja komolyan, csak szereti a kihívásokat.

Nőkhöz fűződő viszonyában is teljes mértékben megjelenik a szenvedély és testiség. Az olyan nőket kedveli, akik mellett őszintén és spontán módon tud viselkedni, így érzelmei tettekben is megnyilvánulhatnak. Párkapcsolatában két egyenrangú fél kölcsönös viszonya jelenik meg, amelyben a pillanat teljes átélése a legfontosabb, így az Aphrodité-típussal találja meg leginkább a közös hangot. Fellángolás, szenvedély és testiség. Viszont mindkettő esetében figyelni kell a hirtelen érzelmi kisülésekre, hiszen mindkét típus mindent akar, és azonnal.

A házasság nem feltétlen szükségszerű számára, viszont amennyiben olyan nő a párja, akinek ez fontos, vagy épp valamelyikőjük családja ezt kívánja meg, akkor minden további nélkül belemegy. Egész jól is működhet abban az esetben, ha önmagát teljes valójában megélheti, megkapja azt a szabadságot, amelyre szüksége van és a testiség sem marad el a kapcsolatból. Viszont ha el kell nyomnia valódi természetét, sok esetben az elfojtott érzelmek egyszerre törhetnek elő vad dühöngések közepette, melyet már nem képes kontrollálni.

Apaként kissé nehezebben tud helytállni, és hozzáállása leginkább a saját gyermekkorából hozott emlékeken és mintákon alapszik. Amennyiben jól bántak vele kiskorában, akkor igazán odaadó és érzelmes apa tud lenni, aki kisebb gyermekeivel szívesen foglalkozik, viszont a kamaszokkal már inkább hadilábon áll, főleg ha tőle eltérő introvertált vagy intellektuálisabb típusúak. Abban az esetben pedig, ha saját gyermekkora szenvedéssel teli volt, akkor elfojtott dühét saját családján fogja kiélni.

Idősebb korában elérkezhet számára a jól megérdemelt pihenés, amely a nyugdíjas idők szabadságát jelenti számára. Ilyenkor már nincs más dolga, mint családjával lenni és élvezni az élet örömeit. Abban az esetben éri el ezt az állapotot, amennyiben sikeresen helyt állt önmagaként élete útján, és nem hagyta, hogy mások befolyására elnyomja igazi személyiségét.

Fejlődésében mindenképp az segíthet a legtöbbet, ha képessé válik az önuralomra, és nem ösztönből és érzelemből reagál az eseményekre, hanem előbb végiggondolja. Egyrészről a Hermész-típus kifejlesztése eredményezhet pozitív változásokat, melynek hatására képes olyan módon kifejezni magát, amelyből nem feltétlen lesz fizikai összetűzés is. Másrészről az Apollón-típus higgadtsága és fegyelmezettsége adhatja meg neki azt a készséget, hogy kissé eltávolodhasson a dolgoktól és felmérje a valós helyzetet.

Az alábbiakban összefoglalásképp felsorolok néhány jellegzetességet és ismérvet, melyek segítségével mindenki eldöntheti, hogy milyen mértékben része Árész személyiségének.

★ Az eseményekre ösztönből reagálok, mindig amit épp helyesnek érzek.

★ Szeretem az időmet baráti társaságokban tölteni: együtt focizni, iszogatni, stb.

★ Az olyan nőket kedvelem, akik hozzám hasonlóan képesek spontán és őszintén jól érezni magukat.

★ Munka szempontjából előnyben részesítem a fizikai erőt igénylő hivatásokat.

★ A házasság egyáltalán nem fontos számomra, de ha a párom ezt szeretné, akkor nincs ellene kifogásom.

★ Családomat/szeretteimet mindenáron megvédem az őket fenyegető veszélyekkel szemben.

★ Nem vagyok haragtartó, viszont minden engem ért sérelmet azonnal megtorlok.

★ Fontos számomra a testiség és a szenvedély a párkapcsolataimban.

★ Imádom az olyan sportokat, amikben a fizikai erőnlét fontos.

A következő bejegyzés Héphaisztoszt, a kovácsmesterség istenét mutatja be.

Szeretettel,

Baló Andrea Mariann

Köszönöm, ha megosztod! :)


Hozzászólások