Elfogadott fiúk – Apollón, a nap istene2017/05/23 | Férfiség, Személyiségtípusok | , ,

Forrás: http://www.greek-mythology-pantheon.com/apollo-greek-god-of-light-music-and-poetry/

Apollón Zeusz és Létó fia, Artemisz ikertestvére, akit törvényhozóként ismerhetünk, emellett a művészetek, a jövendölés istene, és az orvostudományok támogatója volt. Zeusz után ő volt a legjelentősebb istenség, adottságainak köszönhetően pedig teljes mértékben belesimult a patriarchális társadalomba. Személye azonban kettős jelleget mutat, hiszen amellett, hogy kifejezetten eredményes volt a Zeusz által uralt szellemi, az intellektuális égi birodalomban, erősen kapcsolódott a jövő kifürkészhetetlen misztériumaihoz is, hiszen szent temploma a Delphoi jósda volt.

Az Apollón-típusú férfi az istenséghez hasonlóan távolságot tart a dolgoktól, eseményektől és kívülállóként, objektívan szemlélve alkot véleményt. Szereti képezni és folyamatosan fejleszteni magát, hogy minél szerteágazóbb ismeretek kerüljenek a birtokába. Fontosabbnak tartja az értelmet az érzelmeknél, ezért nem is hagyja, hogy elsodorják a hullámok, igyekszik mindent kordában tartani. Rend és mértékletesség, ezek a legfőbb elvei, melyek igazából élete minden területére kiterjednek, legyen szó párkapcsolatról, munkáról, művészetekről vagy sportról.

Számára is fontos a karrier, és egész jó esélyei vannak az előrejutásra, hiszen akaratereje és kitartása hozzásegíti, hogy elérje a kitűzött célokat. Objektíven felméri a lehetőségeket, logikus gondolkodásmódjának köszönhetően levonja a következtetéseket, majd a számára legoptimálisabb úton kivitelezi tervét. Neki nem okoz nehézséget a célkitűzés, mivel tisztában van azzal, hogy mit szeretne elérni, és abban is biztos, hogy sikerülni fog. Nem csak álmodozik, és várja, hogy a dolgok megtörténjenek vele, hanem konkrét erőfeszítéseket tesz azért, hogy ő maga megvalósítsa. Viszont sok esetben nem képes vezetői pozícióba lépni, hiszen hiányzik belőle a vezetői ambíció, amelyet a Zeusz-típus képvisel. Ennek megfelelően szinte valósággá válik a mitológia, és egy tehetséges és ambiciózus Apollón mögött egy befolyásos Zeusz áll, s ebből kifolyólag a “fiatal fiú” véghez viszi “apja” akaratát. Abban is különbözik a Zeusz-férfitól, hogy nem eszközként tekint más férfiakra, aki mindenkin átgázolva törtet céljai felé, hanem épp ellenkezőleg, ösztönzi környezetét a csapatjátékra.

A munka világában leginkább olyan területeken helyezkedik el, amihez hosszas képzés és felkészülés szükséges, mint például az orvosi szakma, vagy jogi szférában. Még a katonai szervezetekben tábornokként is teljesen szerepében lehet, hiszen azokat a munkaköröket kedveli, ahol észérveken alapuló racionális stratégiákat kell felállítani, s ezek mentén végrehajtani a feladatot. Szüksége van a szabályszerűségre, amely egyrészről biztonságot adni neki, másrészről erős fegyverként is használatos kezében, hiszen a választott területen minden ismeretet elsajátított. Két esetben alakulhat ki probléma a munkájában: amennyiben mindenképp vezetői pozícióra törekszik, de vagy nem képes elérni azt, hiába kihozta magából a maximumot, vagy pedig ha ugyan megszerzi az áhított pozíciót, viszont nem tudja megtartani a hatalmat a kezében. Mindkét esetben megtörhet, hiszen mindenét feláldozta a munka érdekében, viszont a kudarc felkészületlenül éri, és nincs a tarsolyában egy B terv, ami alapján továbbléphetne.

Kifejezetten nyitott személyiség, aki egyáltalán nem kedveli a magányt. Szereti, ha körülrajongják és elismerésben részesül. A férfiakkal leginkább testvéri rivalizálást folytat, és akkor érzi magát a legjobban, ha teljesítményben kiemelkedik közülük, aminek köszönhetően felnéznek rá. Leginkább az olyan férfiak társaságát keresi, akik kevésbé tehetségesek, így nincs meg annak a veszélye, hogy felülmúlják. Viszont nem válik senki legjobb ivópajtásává, megtartja ilyen jellegű baráti kapcsolataiban is a távolságot.

Nőkkel való kapcsolata is hűvösnek mondható legtöbb esetben, hiszen érzelmi távolságtartása miatt nehezen esik szerelembe. Leginkább a közös érdeklődés – munkahely, hobbi, sport – kötheti őt össze párjával, se ennek mentén a kapcsolat egyfajta rivalizálásra épül fel, amely fenntartja a folytonos érdeklődést. Olyan ez, mint az istenség és a nővére közötti kötelék. Egymást kiegészítve és inspirálva haladnak a – közös – céljuk felé. Ezek alapján leginkább a független és céltudatos nők társaságát keresi, akikkel intellektuális élik meg a kapcsolatot.

Más esetben megtörténhet, hogy épp ezek ellenkezője dobbantja meg szívét, és olyan nő után epekedik, aki számára kezelhetetlen, irracionális, és sokkal inkább az intuíció birodalmában mozog. Ez a férfitípus nem épp egy szenvedélyes szerető, sok esetben elnyomja ösztön-énjét és szexuális energiáit annak érdekében, hogy a szellemi területeken, vagyis fejben teljesítsen a legjobban. Nincs tisztában testével és az intimitás is távol áll tőle.

Házasságot is leginkább észérvek alapján köt, miután felmérte a kapcsolatban rejlő lehetőségeket, és kielégítőnek találta. Leginkább olyan típusú nővel működőképes az együttélése, aki vagy hozzá hasonlatosan munka-orientált és egyáltalán nem fontos számára az érzelmi rész, vagy olyannal, akinek a háziasszonyi lét, valamint az anyaság teljes mértékben kielégíti igényeit, így elhanyagolható számára férje távolságtartása. Viszont amennyiben olyan nővel köti össze életét, aki érzelmes és igényli is az intimitást, a szenvedélyt, akkor kapcsolatuk hamar zátonyra fut, ha nem képes fejleszteni ezt az oldalát is. Apaként következetes és jó példát mutat gyermekeinek, azonban érzelmileg hozzájuk sem képes kapcsolódni. Családját leginkább saját vezérelvei, vagy jelmondatai szerint vezeti, és erre tanítja a gyermekeket is, amelyek erős alapul szolgálhatnak számukra.

Idősebb korára beállhat egy nagyobb krízis az életében, hiszen a karrierjében a vágyott csúcsot elérni nem képes, házasságában nem éli meg az érzelmek mélységét és gyermekeivel sem táplál túlzottan szoros kapcsolatot. Így több ponton is meginoghat lába alatt a talaj – gyermekei elégelik meg örökös távollétét és végül elutasítják, és/vagy felesége talál magának szeretőt vagy akár bontja fel a kettejük közötti köteléket, hiszen őt is rosszul érinti az érzelmi sivárság. Annak ellenére, hogy elégedetlen életével, megesik, hogy fenyegetőzik felmondással vagy válással, viszont sziklaszilárd elvei és konzervatív hozzáállása miatt képtelen változtatni, így marad minden úgy, ahogy volt. Ekkor borítja be a depresszió sötét leple. Előrelátásának köszönhetően nyugdíjas korára nem lesznek anyagi problémái, így könnyedén találhat magának másfajta elfoglaltságot, amelyben akár még ki is teljesedhet élete utolsó szakaszában is.

Akkor képes teljes életet élni, amennyiben át tudja lépni a logikus elme korlátoltságát és felszabadítja magában a mélyen elzárt érzelmek kiáradását. Ebben Dionüszosz kimunkálása segíthet a legtöbbet, aki az élevetek teljes skáláját képes ajándékba adni neki. Le kell húzódni a fejéből, a szellemi szférából a testébe, hogy az élet újfajta dimenzióját ismerje meg.

Az alábbiakban összefoglalásképp felsorolok néhány jellegzetességet és ismérvet, melyek segítségével mindenki eldöntheti, hogy milyen mértékben része Apollón a személyiségének.

★ Számba veszek minden eshetőséget és a számomra legmegfelelőbbet kiválasztva hozom meg a döntéseimet.

★ Folyamatosan új dolgokat tanulok és fejlesztem magam a választott területen.

★ Érzelmileg távolt tartom magam a dolgoktól, nem bonyolódom bele a lélek útvesztőibe.

★  A karrierépítés a legfontosabb számomra, minden más csak ezután következik.

★ Leginkább az olyan munkákat szeretem, ahol a logikus elme kerül előnybe.

★ Határozott elveim vannak, amelyek szerint irányítom az életemet.

★ A szexualitás nem olyan fontos számomra.

★ Nehezemre esik bárkit is közel engedni magamhoz érzelmileg.

★ A munkám a legfontosabb számomra, mindent megteszek, hogy elérjem a céljaimat.

A következő bejegyzésben Hermész, az istenek hírnöke kerül előtérbe.

Szeretettel,

Baló Andrea Mariann

Köszönöm, ha megosztod! :)


Hozzászólások