Szűz istennők – Hesztia, a tűzhely istennője2017/04/11 | Nőiség, Személyiségtípusok | , ,

Forrás: http://mythologian.net/hestia-the-goddess-of-the-home-hearth-and-architecture/

Hesztia a tűzhely, pontosabban maga a tűz istennője, legyen az akár egy templomban, akár az otthon védettségében. Kevésbé ismert az istenségek között, pedig szerepe igen csak fontos, mivel ő képviseli azt a szent tüzet, amely képes felszentelni a házat vagy új templomot. Feladata ezért összetettebb is, mint más istennőké, hiszen amellett, hogy fényt, meleget és az étkek készítéséhez szükséges meleget adja az embereknek, mély spirituális jelenlétet képvisel, mely elmélyülést nyújt a nőknek. Első generációs istennőként Kronosz és Rheia legidősebb gyermeke, Zeusz, Poszeidón, Hádész, Héra és Démétér nővére.

Ő is a szűz istennők közé tartozik, akár csak Artemisz vagy Athéné, viszont velük ellentétben nem kifelé fordítja tekintetét, hanem a bensőben tett utazásokban segít elmélyedni. Ennek köszönhetően nem érik el a heves érzelmek, hiszen szinte soha nem a valóságban jár. Azzal foglalkozik, ami őt érdekli, és ettől semmi nem térítheti el. Éppoly kevéssé tartja fontosnak mások igényeit, mint a másik két istennő, ezért nem is lehet neki igazán fájdalmat okozni. Ennek megfelelően önmagára, és saját igényeinek kielégítésére figyel az a nőtípus, akiben Hesztia a legerőteljesebb. Hihetetlenül intuitív, szinte minden esetben képes a belső hangra figyelni és aszerint cselekedni. Nem okoz gondot számára az egyedüllét, sok esetben inkább maga vonul el, hogy egy-egy meditáció vagy lelki gyakorlat alkalmával mélyítse és erősítse kapcsolatát önmagával és belső értékeivel. Emiatt viszont érzelmileg érzéketlenné és figyelmetlenné válhat környezetére. Kifejezetten introvertált és magának való típus, aki jobban szereti a csendet és a nyugalmat a folyamatos pörgéssel és nyüzsgéssel szemben.

A Hesztia nőtípus teljesen fel tud oldódni a napi teendőkben és  élvezettel végzi a házimunkát is, hiszen az is egyfajta elmélyülés számára. Párhuzamot von a környezete és önnön bensője között, így például a takarítással egyszerre tartja rendben a lakását és lelkét. Ennek okán nem is érzi jól magát rendezetlen helyiségekben, vagy ha otthona mégis rendetlenné válik, az a belső egyensúlyának megbomlását is mutatja, amely persze csak más aktív istennők jelenlétében lehetséges, hiszen önmagában nem hagyná elharapózni a dolgokat. Ez az őstípus soha nem érzi úgy, hogy valamire nincs ideje, hiszen a munkát nem kényszerként fogja fel, amelyet időre kell elvégezni. Mondhatni “időtlen időben” él, ahol minden akkor és úgy történik, ahogy annak lennie kell. Másrészről feladatait egyfajta szertartásosság járja át, ahogyan teljes odaadással végzi őket.

Önmaga felé fordulása nem azonos az egoizmussal, hiszen figyelme nem az egora összpontosul, hanem önvalójára. Arra a tiszta, belső magra, amely az igazi énjét jelenti, amely egységet alkot a világmindenséggel. Ennek az intenzív kapcsolódásnak a felismerését és áldását érheti el ez az őstípus, mivel függetlenedik a külsőségektől, hogy bensőjében meglelhesse és megélhesse a mélyebb összetartozást. Viszont azáltal, hogy ennyire erőteljesen belemerül önnön belső világába sokszor ahhoz vezetheti, hogy teljesen eltávolítja magától a külvilágot és az érzelmeket. Szenvtelensége nem csak a negatív eseményeket zárja ki, de megfosztja ugyan így a pozitívaktól is.

A munka világában is a háttérbe húzódás jellemzi, nem szereti a pörgős és húzós munkatempót, inkább belemélyed a csendes monotonitásba, ahol nem tűnik ki a többiek közül. Nem törekszik fölfelé, viszont megbízhatóan és egyenletesen teljesít. A munkahelyi pletykálkodás és intrikák is teljesen hidegen hagyják, így igyekszik teljesen eltávolítani magát az ilyen helyzetektől.

A Hesztia típus olyan nők társaságában érzi jól magát, akik szintén hordoznak magukban hozzá hasonló jellegeket, hiszen nem szeret fecsegni, kerüli a politikai vitákat, és a botrányos viszonyok kitárgyalásában sem szívesen vesz részt. Viszont hihetetlenül jó hallgatóság, képes megteremteni egy olyan befogadó közeget, amelyben a partner biztonságban és meghittségben érzi magát. Férfiak terén is azokat vonzza leginkább, akiknek nyugodt és csendes nőre van szükségük. Akik otthon végzik a dolgukat, nem szólnak bele az irányításba, és aki mellett szinte azt tehetnek, amit csak akarnak. Mivel érzéketlen nőtípus, így megeshet az is, hogy férje a házasságon kívül éli meg az érzéki kielégülést, felesége pedig a biztonságot és stabilitást jelenti életében. Egyáltalán nem fontos a Hesztia nő számára a szexualitás, viszont ha mégis sor kerül rá, képes odaadó és lelkes lenni, attól függetlenül, hogy számára kielégüléssel végződik az együttlét, vagy anélkül, mivel az egyesülést egy szeretetteli és szép élményként éli meg, amely örömöt okoz párjának. Ennek megfelelően elnyerheti a “jó feleség” címét, hiszen mindezen felül kiváló háziasszony, nem kell tartani részéről a hűtlenségtől, valamint nem egy nagy vitapartner. Ő maga a tökéletes otthonteremtő. Viszont megtartja autonómiáját, nem is függ oly mértékben férjétől, mint más típusok. Partnere iránti szeretetét csak igen visszafogottan, apró gesztusokkal fejezi ki, amely gyakran csak nehezen észrevehető, így a férfi nem is tudhatja biztosra, hogy tényleg szereti-e. Ezért nagyon fontos megtanulni a Hesztia nőnek kifejeznie érzéseit, hogy mások is megérezhessék szeretetét.

Anyaként igen jól helyt tud állni, hiszen figyelmes és befogadó, aki a lehető legjobb és legbiztonságosabb otthont képes megteremteni gyermekeinek. Viszont érzelmek terén nem tudja oly mértékben kimutatni szeretetét, hacsak nem Démétér istennő is jelen van. Remekül gondoskodik a gyerekekről, megadva nekik a szabadságot ahhoz, hogy igazán önmaguk lehessenek. Azonban nem igazán tudja segíteni őket abban az esetben, ha szerelmi téren kérnek tőle tanácsot, vagy valamilyen kihívással állnak szemben, amivel meg kellene küzdeniük.

Idősebb korára teljesedhet ki egészen spirituális beállítottsága, mikor gyermekei már kirepültek, ő pedig újra önmagának szentelheti minden figyelmét. Ilyenkor egész egyszerűen az is megeshet, hogy elmélyül valamilyen vallásban vagy eszmében, melynek hatására ahhoz szorosan kapcsolótó közösségbe lép be. Még az is megeshet, hogy elvonul a világ elől, hogy új hitvallását gyakorolja teljes átszellemültségben. Abban az esetben, amennyiben az ilyen jellegű elmélyülés elkerüli, hagyományos szerepében ölti magára a bölcs idősasszony képét. Válása vagy megözvegyülése nem érzelmi szinten rendíti meg, inkább stabilitásában és biztonságérzetében, hiszen ebben az időszakban már leginkább a környezetére van utalva. Nehezen tudja elviselni, ha saját lábára kell állnia és eltartania magát, másrészről nincs is felkészülve az ezzel járó nehézségek leküzdésére.

Fejlődésében nagyon sokat segíthet az érzelmek erőteljesebb kifejezése, melyben elsősorban Aphrodité segíthet neki, hogy felszabadítsa magában az elpalástolt érzéseket és ne csak odaadó, de érzelmes párja is lehessen egy férfinak. Emellett fontos lenne dolgoznia azon is, hogy kellőképpen képes legyen az önérvényesítésre, főleg abban az esetben, ha magára marad. Athéné és Artemisz kimunkálása megadhatja neki azt a lendületet és kitartást, amelyre szüksége van önmaga fenntartására és érvényesítésére.

Az alábbiakban összefoglalásképp felsorolok néhány jellegzetességet és ismérvet, melyek segítségével mindenki eldöntheti, hogy milyen mértékben része Hesztia a személyiségének.

★  Szeretek csendesen félrevonulni, egyedül is jól érzem magam.

★  Sokat vagyok egyedül, és gondolkodom az élet legfontosabb dolgain, mégsem érzem magam magányosnak.

★  Nem vagyok túlzottan társasági ember, jobb leszeretek az otthon nyugalmában lenni.

★  Ritkán vagyok férfiak társaságában, és a csábításhoz sem értek, de nem is érdekel annyira.

★  Egy párkapcsolat nem elengedhetetlenül fontos számomra, egyedül is jól érzem magam.

★  Házasságomban fontos, hogy magam dönthessek  az otthon, a háztartás minden kérdésében, és magam osszam be az időmet.

★ Nem vagyok féltékeny típus. Nem is igen gondolok arra, mit tesz a párom házon kívül.

★  Gyermekeimmel szemben nincsenek túlzott elvárásaim, nem ösztönzöm őket nagy teljesítményre.

★ Fölötte állok vetélkedésnek, intrikának, nem érdekel az előrejutás, még kevésbé a hatalom, az élet belső értelmét, végső céljait keresem.

A következő bejegyzésben Héra, a házasság istennője kerül főszerepbe.

Szeretettel,

Baló Andrea Mariann

Köszönöm, ha megosztod! :)


Hozzászólások